Bouwtekening maken handmatig

Je wilt zelf een bouwtekening maken handmatig, maar waar begin je en hoe doe je dit precies?

Natuurlijk kun je nog een bouwtekening maken met potlood op papier. Meer voor de hand liggend is echter om digitaal te tekenen, dus met behulp van een computer. Beide methoden hebben we zelf meegemaakt, de overgang van tekenbord naar computersysteem in de praktijk.

Met de Computer Bouwtekeningen Leren Maken heeft veel voordelen ten op zicht van tekenen op papier. Het vereist wel wat basiskennis, deze is met de juiste cursus snel te leren. Of probeer het zelf met deze gratis 3D Tekenprogramma’s. Echter zal het tekenen op papier voorlopig ook blijven, het heeft soms nog zo zijn voordelen. Een korte “cursus” technische bouwtekeningen maken handmatig;

Bouwtekening maken op Papier: Handmatig
Om zelf een technische bouwtekening te maken op papier, heb je de volgende nodig:

– Tekentafel
– Tekenbord
– Tekenpapier
– Tekenpotlood
– Gum
– Teken Pennen
– Scheermesje
– Veer
– Letterset liniaal
– Plakband

Uitleg van deze tekening maken handmatig benodigdheden vind je hieronder met achtergrondinformatie per onderdeel. Maar goede Tekeningen Downloaden gaat sneller!

Tekentafel (formaat A2 en groter)
Een tekentafel is een hulpmiddel bij het maken van een technische tekening. Als je het niet niet eerder gezien hebt, stel je dan een groot blad op staander voor waarop je papier plakt. Het blad is meestal in hoogte en hoek verstelbaar, waardoor je zowel zittend (op een kruk) als staand achter kunt werken. Het bevat een vrij beweegbare arm met hieraan twee haaks op elkaar staande linialen. Een horizontale en een verticale, haaks (90 graden) op elkaar staan. Met indrukken van een knop zijn de linialen ten opzichte van de arm draaibaar. Middels de aanwezige schaalverdeling is zo onder elke hoek draaibaar en vast te zetten. Tekenen onder elke gewenste hoek is hiermee mogelijk. Een contragewicht (of/en veersysteem) aan de arm zorgt ervoor dat de tekenhaar soepel vrijelijk over het blad te schuiven is. Kortom een heel behoorlijk groot apparaat van groot gewicht dat nieuw een redelijke investering vraagt. Tweedehands zijn ze hierdoor overigens vaak goedkoop verkrijgbaar, probeer het eens op Marktplaats.

Tekenbord (doorgaans in A4 of A3 format)

Een alternatief voor een tekentafel is een tekenbord. Het principe van twee linialen op een bord is gelijk aan een tekentafel, echter veel compacter van omvang en minder geavanceerd van samenstelling. Prima bruikbaar voor wie eens een technische tekening wil maken, voor dagelijks gebruik heeft een echte tekentafel mijn voorkeur.

Tekenpapier (kalk papier)
Papier dat gebruikt wordt voor het maken van bouwtekeningen wordt ook wel kalk (papier) genoemd. Het is een melkachtig doorschijnend papier dat ook wel bekend staat als overtrekpapier. Kalk is in verschillende uitvoeringen als afmeting en diktes te koop. Zo zijn er blocnotes met vellen A2, A3 en A4 formaat, lossen vellen in de formaten A2, A1 en A0. Ook is kalk tekenpapier op rol verkrijgbaar in verschillende breedtes, een rol bevat vele meters papier. De lengte van je tekenvel bepaal je hierbij zelf.

Een tekenpotlood
Tekenen met de hand gaat prettig met een vulpotlood, van 0,50mm dik en een hardheid van HD. Hiermee kun je strakke lijnen opzetten. Bij een correctie gun je de lijnen eenvoudig weer weg.

Gum
Een gum die gumt en niet “veegt” of “vlekt” heeft de voorkeur. Hiermee wis je in een beweging de lijnen die je wilt wissen.

Tekenpen (Rotring Rapidograph)
Een technische tekening opgezet in potlood trek je vervolgens over met een inkt pen. Een oud en goed bekend met van technische tekenpennen is Rotring type Rapidograph. Uiteraard zijn er meer merken verkrijgbaar die ook prima voldoen. De pennen zijn er in verschillende diktes en bevatten een vervangbare vulling met zwarte inkt. Om een lijn te trekken is vooraf kort schudden van de pen aanbevolen. Vanaf de eerste aanzet geeft dit een egale lijn.

Met de verschillende pen diktes kun je hoofdlijnen, arceringen en detaillering goed onderscheiden. Internationale tekenregels geven hiervoor richtlijnen, maar gebruik naar eigen inzicht is uiteraard geen probleem. De verschillende pen diktes zijn herkenbaar aan de “gekleurde ring”.  Zo staat de kleur geel voor 0,35 mm, bruin 0,50mm en blauw voor 0,70 mm. Met een basisset bestaande uit deze drie pen diktes beschik je over een goede basisset voor het maken van technische bouwtekeningen.

Scheermesje (merk Gilette)
Het scheermesje komt goed van pas wanneer je een met inkt getrokken lijn wilt verwijderen. Zet het scheermesje (een ouderwets los scheermesje blad) met een punt haaks op het papier en kras met halen over het kalk een laagje weg. Wanneer je dit voorzichtig doet, kun je meerdere correcties maken op dezelfde plaats, voordat je echt door het kalk papier heen schuurt. Nadat je de lijn hebt verwijderd, gum je even stevig over deze plek. Hiermee maak je het papier veer glad voor het zetten van een een nieuwe lijn. Doe dit direct na wegkrabben,  wanneer je dit niet doet zul je zien dat de inkt vloeit zodra je er weer met inkt overheen tekent.

Veer (optioneel)
Het gebruik van een echte vogelveer is zelfs bij handmatig tekenwerk wel echt een klassieker, maar grappig op te vermelden. Wanneer men een lijn met gum of scheermesje had verwijderd, veegde de tekenaar het “gumsel” weg met deze veer. Dan hoej je niet met je hand over het papier te vegen, hiermee voorkom je vlekken en vet worden van het tekenvel. Het gumsel of schuursel wegblazen met de mond is hierop een alternatief.

Letterset liniaal
Nog zo’n klassiek hulpmiddel bij een bouwtekening maken met de hand is de letter en cijfer lineaal. Deze ijn er in verschillende groottes en stylen, afgestemd op de verschillende pen diktes. Het snel en goed zetten van letter o, op juiste onderlinge afstand en lijn verg enige oefening. Het vloeien van de inkt zal menig beginnen zicht kunnen herinneren.

Plakband
Om het tekenpapier op het bord vast te zetten gebruik je op elke hoek een stuk plakband. Meestal wordt hiervoor witte tape gebruikt, ook wel bekend als schildersplakband. Span het papier onder licht spanning op, dit tekent het prettigst. Na een tijdje is opspannen van je tekening vaak aan te bevelen, het papier werk onder invloed van spanning en omgevingsklimaat. Praktijk Tip; Contoleer na spannen van je blad of de tekenhaken nog “in lijn zijn” met je werk. Bijstellen middels microverstelling  van de linialen is bij een tekentafel vaak mogelijk.

Zoals je ziet is tekeningen maken een hele klus, alternatief is een set Tekeningen Downloaden. En tekenwerk laten uitvoeren door een Architect, Tuinman of Bouwbedrijf, vraag kostprijs op.

Een bouwtekening maken handmatig is echt een stukje nostalgisch vakwerk als ik er zo even op terugkijk!  Lees op deze site hoe je een bouwtekening leert maken op de computer >>

Go to Top